facebook

Автоматизація роботи водоканалу: унікальне рішення від ХЛР

Автоматизація роботи водоканалу: унікальне рішення від ХЛР

ХЛР – це перш за все комплексні рішення для галузевих лабораторій. А ще проєктування та інсталяція автоматизованих систем управління технологічними процесами на підприємствах «під ключ»! 

Нещодавно фахівці проєктної групи «Контрольно-вимірювальні прилади і автоматизація» (КВПіА) розробили й реалізували проєкт автоматизації роботи насосних станцій для одного з українських водоканалів, що зменшило споживання електроенергії насосами та в рази скоротило людську працю. 

Запит клієнта

До компанії «Хімлаборреактив» замовник звернувся із завданням автоматизувати сім станцій підвищення тиску води для мікрорайону міста. Необхідно було розробити й реалізувати комплекс технічних рішень для віддаленого керування станціями із центральної диспетчерської. Така система має забезпечувати управління насосами в режимі реального часу для підтримки тиску на заданому рівні. Також необхідно моніторити показники витрат води та споживання електроенергії – ці дані можуть використовуватися як сигнали про аварійні ситуації.

Рішення від фахівців ХЛР

Перед установленням обладнання спеціалісти «Хімлаборреактив» провели ретельні підготовчі роботи. Насамперед це технічний аудит об’єкту, в ході якого оглянули й зафіксували технічні дані кожної станції підвищення тиску води. Після цього почалася робота над проєктуванням комплексної системи моніторингу та віддаленого управління роботою станцій. Розробили комплексну схему автоматизації, склали перелік необхідного технологічного обладнання й підготували проєктну документацію. 

Погодивши все із замовником, спеціалісти відділу КВПіА почали технічну реалізацію – закупівлю обладнання, збір шаф керування на базі монтажної дільниці ХЛР. Після цього виконали монтаж та інсталяцію обладнання на об’єктах клієнта, а також провели комплекс заходів із програмування контролерів. Відображення поточних параметрів системи відбувається в режимі реального часу за допомогою сконфігурованої під потреби клієнта SCADA-системи. Також було облаштовано сучасне й комфортне робоче місце інженера-оператора.

«Інтелектуальна складова – характерна особливість нашого проєкту. Це не просто постачання і встановлення обладнання, а комплексне вирішення численних завдань, розроблене спеціалістами ХЛР під конкретні потреби замовника. У процесі роботи ми декілька разів доопрацьовували кінцеве рішення, щоб повністю задовольнити запити клієнта, – розповідає Вадим Сороколат, керівник проєктної групи КВПіА ХЛР, і додає: – Для встановлення такої складної та багатоетапної системи ми запропонували сучасне обладнання від провідних європейських виробників – постачальника цифрових рішень з управління електроенергією та автоматизації Schneider Electric і виробника контрольно-вимірювального й калібрувального обладнання WIKA».

Обладнання, встановлене для автоматизації станцій підвищення тиску води:

  • Перетворювачі частоти серій ATV320 і ATV630, Schneider Electric
  • Програмовані логічні контролери Modicon M241, Schneider Electric
  • Панелі оператора серії ET, Schneider Electric 
  • Програмне забезпечення EcoStruxure™ Machine SCADA Expert 
  • Датчики тиску WIKA

Передавання й архівація даних

Логічним продовженням розвитку проєкту автоматизації водоканалу стало встановлення системи збору й архівації даних на сервері. До цього інформацію про тиск і об’єм води, що перекачується через насосні станції, відстежували та вносили вручну. На кожній станції фахівці ХЛР встановили обладнання, що заміряє показники й за допомогою GSM-мережі передає на сервер.

Обладнання, встановлене для збору й архівації даних:

  • Програмовані логічні контролери Modicon M241, Schneider Electric
  • Датчики рівня і тиску WIKA

Автоматизація = оптимізація

Завдяки автоматизації численних процесів, що раніше виконувалися вручну, підприємству вдалося суттєво скоротити витрати на обслуговування насосних станцій і уникнути помилок, зумовлених людським фактором. Упровадження рішення від фахівців ХЛР дозволить водоканалу значно знизити витрати на техобслуговування як самих перекачувальних станцій, так і водопровідних труб. Відстеження показників тиску та об’єму води гарантує вчасне виявлення змін у роботі перекачувальних станцій і усунення неполадок.

Наші фахівці розробляють та втілюють проекти автоматизації індивідуально для кожного замовника. Звертайтеся, щоб отримати ефективне рішення саме під Ваші потреби!

У мене є питання...

Вітаю!

Вам, можливо, буде цікаво:
Перша поставка ХЛР для виробника біопалива: біоетанольний завод автоматизовано
01 / 08 / 2024
Перша поставка ХЛР для виробника біопалива: біоетанольний завод автоматизов...
Промислові ваги OHAUS від ХЛР тепер мають оцінку відповідності
27 / 06 / 2024
Промислові ваги OHAUS від ХЛР тепер мають оцінку відповідності
Новинки від ХЛР на XXII Міжнародному промисловому форумі
11 / 06 / 2024
Новинки від ХЛР на XXII Міжнародному промисловому форумі
ХЛР запрошує на ХХІІ Міжнародний промисловий форум
21 / 05 / 2024
ХЛР запрошує на ХХІІ Міжнародний промисловий форум
Аналізуємо ґрунт з HMP – відновлюємо інфраструктуру!
14 / 05 / 2024
Аналізуємо ґрунт з HMP – відновлюємо інфраструктуру!
Розвиваємо авіаційну інфраструктуру – ділимося досвідом
19 / 04 / 2024
Розвиваємо авіаційну інфраструктуру – ділимося досвідом
SCHOTT  – виробник високоякісних оптичних матеріалів і новий постачальник ХЛР
02 / 04 / 2024
SCHOTT – виробник високоякісних оптичних матеріалів і новий постачальник Х...
Семінар «Застосування цементобетонів»: ХЛР запропонував рішення для контролю якості
28 / 03 / 2024
Семінар «Застосування цементобетонів»: ХЛР запропонував рішення для контрол...
зателефонувати