Екомоніторинг і контроль якості води згідно з оновленими ДСТУ
Екомоніторинг і контроль якості води згідно з оновленими ДСТУ

Якість води – один із головних викликів XXI століття

Що загрожує здоров’ю людей, перешкоджає виробництву харчових продуктів, знижує екосистемні функції та стримує економічне зростання? Так, нестача якісної води. Погіршення якості води безпосередньо призводить до екологічних, соціальних і економічних проблем. Доступність дефіцитних водних ресурсів у світі дедалі більше обмежується через забруднення прісних водних ресурсів, спричинене скиданням великої кількості недостатньо очищених або неочищених стічних вод у річки, озера, водоносні горизонти й прибережні води. Крім того, нові забруднювачі (засоби особистої гігієни та фармацевтичні препарати, пестициди, промислова й побутова хімія) і зміна клімату створюють нові загрози для якості води, довгостроковий вплив яких на здоров’я людей і екосистеми ще не вивчено. Україна посідає 32-ге місце із 40 за рівнем забезпеченості питною водою в Європі та входить до переліку країн, яким загрожує дефіцит води. При цьому 75 % води, що постачається споживачам, береться з поверхневих джерел – річок. Саме тому контроль якості води є таким важливим питанням.

Розглянемо деякі нові державні стандарти України, що набули чинності 1 січня 2024 року, і пристрої, за допомогою яких можна забезпечити їх виконання.

Визначення летких органічних сполук

ДСТУ EN ISO 17943:2022 «Якість води. Визначення летких органічних сполук у воді. Метод із застосуванням твердофазної мікроекстракції з подальшою газовою хроматографією та мас-спектрометрією».

Леткі органічні сполуки (ЛОС) – органічні хімічні речовини, що мають низьку температуру кипіння та можуть бути присутні будь-де в нашому житті, наприклад, у навколишньому повітрі, воді й землі. Відомо близько 300 ЛОС, причому 70 із них легко розчиняються у водному зразку, зокрема в питній воді, і можуть мати згубний довгостроковий вплив на здоров’я людини. Отже, існує багато методів, які застосовуються для аналізу ЛОС відповідно до правил.

Аналізатор Chrozen GC-MS у поєднанні з капілярними колонками Sigma – це оптимізована система для аналізу летких органічних сполук у водних пробах, яка точно аналізує сліди ЛОС (рівень ppt).

Визначення радіонуклідів

Ряд стандартів щодо визначення радіонуклідів – ДСТУ EN ISO 9697:2022 (загальна бета-активність), ДСТУ EN ISO 13160:2022 (стронцій 90 і 89), ДСТУ EN ISO 13161:2022 (полоній 210) і ще до десяти стандартів – регламентують визначення радіаційного забруднення води.

Ідеальне рішення для реалізації цих стандартів – низькофоновий α-, β-радіометр FYFS-400X, прилад для вимірювання загальної α- й β-радіоактивності. Він має характеристики низького фону, просту структуру, зручний у роботі.

Це обладнання можна використовувати для забезпечення радіаційного захисту, дослідження проб із навколишнього середовища й питної води. А також застосовувати в медицині, охороні здоров’я, сільськогосподарській діяльності, роботі атомних електростанцій, реакторів, виробництві ізотопів, геологічній розвідці та інших галузях. 

Дивіться відео та знайомтеся ближче з описаним обладнанням!

Лабораторний радіометр FYFS-400

Газова хроматографія з ексклюзивним постачальником ХЛР YOUNG IN Chromass

Детальніше про нові стандарти, а також новітні рішення для моніторингу якості води дізнавайтесь у фахівців «Хімлаборреактив».

У мене є питання...

Вітаю!

Вам, можливо, буде цікаво:
Розвиваємо авіаційну інфраструктуру – ділимося досвідом
19 / 04 / 2024
Розвиваємо авіаційну інфраструктуру – ділимося досвідом
SCHOTT  – виробник високоякісних оптичних матеріалів і новий постачальник ХЛР
02 / 04 / 2024
SCHOTT – виробник високоякісних оптичних матеріалів і новий постачальник Х...
Семінар «Застосування цементобетонів»: ХЛР запропонував рішення для контролю якості
28 / 03 / 2024
Семінар «Застосування цементобетонів»: ХЛР запропонував рішення для контрол...
Конференція СOATINGS_UA: разом забезпечимо зростання українського ринку покриттів!
06 / 03 / 2024
Конференція СOATINGS_UA: разом забезпечимо зростання українського ринку пок...
Із Різдвом та Новим роком!
29 / 12 / 2023
Із Різдвом та Новим роком!
На свій день народження ХЛР провів благодійний ярмарок
28 / 12 / 2023
На свій день народження ХЛР провів благодійний ярмарок
Ідеальний газовий хроматограф для нафтогазової галузі
22 / 11 / 2023
Ідеальний газовий хроматограф для нафтогазової галузі
Перевіряємо стійкість до стирання та руйнування за ДСТУ!
09 / 11 / 2023
Перевіряємо стійкість до стирання та руйнування за ДСТУ!