facebook

Газоаналізатори SKY: концентрація каналізаційних газів під контролем

Газоаналізатори SKY: концентрація каналізаційних газів під контролем

Невід’ємною частиною функціонування всіх сучасних каналізаційних систем є виділення газів. Каналізаційні гази – це викиди, які утворюються в результаті внутрішніх біогеохімічних процесів у каналізації внаслідок природної біодеградації органічної речовини.

Існує широкий перелік газів, що виділяються із систем стічних вод, серед яких водень (H2), метан (CH4), аміак (NH3), чадний газ (CO), фосфін (PH3), сірководень (H2S), вуглекислий газ (CO2), закис азоту (N2O) тощо. Попри те, що це повністю природні гази, висока концентрація таких викидів не лише призводить до корозійних явищ і руйнує великі секції каналізації, але й загрожує життю та здоров’ю працівників, які обслуговують роботу каналізаційних систем.

Найбільш проблемним каналізаційним газом є сірководень. Достатньо 420–700 мг/м3 H2S, щоб викликати смертельне отруєння людини. Саме тому виконання робіт у колекторах, оглядових отворах, ямах, сполучених із каналізаційними системами, суворо регулюється законодавством.

Закон зобов’язує: перевіряємо загазованість робочого середовища

Наказ Державного  комітету України по житлово-комунальному господарству № 30 від 05.07.95   «Про затвердження Правил технічної експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених пунктів України» чітко регламентує періодичність і умови перевірки колодязів на присутність газів та забороняє спуск людей у не перевірені на загазованість колодязі.

Нормативно-правові акти з охорони праці (НПАОП) 41.0-1.01-79 «Правила техніки безпеки при експлуатації систем водопостачання та водовідведення населених місць» зобов’язують до початку виконання робіт здійснити перевірку на загазованість робочого місця за допомогою газоаналізатора або іншого приладу. А згідно з Інструкцією № 1491 з охорони праці «Під час робіт в колодязях систем водопостачання і водовідведення» бригада, що виконує роботи, повинна, серед іншого запобіжного й захисного приладдя, мати газоаналізатор або індикатор газу.

Разом із тим ЗУ «Про охорону праці» зобов’язує забезпечувати працівників засобами індивідуального захисту. Зрештою, виконання робіт у каналізаційних системах із використанням ЗІЗ і газоаналізаторів не лише підвищує продуктивність робочих процесів, а й гарантує безпеку співробітників.

Газоаналізатори SKY – на варті чистоти повітря

Для забезпечення належних умов праці під час обслуговування каналізаційних систем фахівці ХЛР рекомендують використовувати портативні газоаналізатори SKY від виробника Shenzhen YuanTe Technology Co., Ltd (Китай).

Моделі SKY 2000SKY 3000SKY 8000 – це прилади, які поєднують у собі компактність і функціональність для швидкого вимірювання й аналізу концентрації компонентів газу в повітрі навіть у складних робочих умовах.

Ці три моделі газоаналізаторів отримали сертифікат відповідності Технічному регламенту законодавчо регульованих засобів вимірювальної техніки (Постанова Кабінету Міністрів України від 13.01.2016 № 94) і мають високочутливі сенсори для аналізу компонентів повітря робочої зони, що працюють у діапазоні вимірювання, нижчому за встановлені ГДК.

Кожна модифікація газоаналізатора SKY має вбудований насос для примусового відбору аналізованої проби, що дає змогу проводити вимірювання й отримувати надійний результат у максимально короткий термін – до 30 с. А телескопічний зонд газоаналізатора забезпечує вимірювання на великих площах та у важкодоступних місцях.

Для своєчасного реагування користувача на підвищення концентрації компонентів кожен прилад оснащений звуковою, світловою та вібросигналізацією, що спрацьовує в разі перевищення заданих порогів.

Газоаналізатори SKY мають вбудований реєстратор даних із внутрішньою пам’яттю для зберігання більш ніж 100 000 архівних даних. Автоматичне й безперервне збереження отриманих даних у вбудовану внутрішню пам’ять (понад 100 000 одиниць архівних даних) забезпечує надійну фіксацію інформації.

Додаткові аксесуари SKY – захисний, чохол, сумка, плечовий ремінь – підвищують комфорт роботи з приладом до максимального рівня.

Переваги SKY 2000

У газоаналізатор SKY 2000 може бути встановлено до п’яти сенсорів, що дає змогу одночасно вимірювати кілька компонентів повітря з понад 30 можливих газів. Прилад вимірює концентрації більшості агресивних  компонентів атмосферного повітря в діапазоні від 0 до 100 млн-1 із чутливістю й дискретністю вимірювання 0,01 млн-1. Має можливість високошвидкісного передавання даних через USB (для завантаження й друку даних).

Переваги SKY 3000

SKY 3000 – це можливість виявляти понад 30 газів і можливість встановлення до чотирьох сенсорів. Пристрій працює в діапазоні вимірювання більшості агресивних компонентів повітря від 0 до 100 млн-1 із чутливістю й дискретністю 0,01 млн-1. Саме ця модель має найвищий ступінь вибухозахисту згідно з ATEX / IECEx і пройшла оцінку відповідності Технічному регламенту обладнання й захисних систем, призначених для використання в потенційно вибухонебезпечних середовищах (Постанова Кабінету Міністрів України від 28.12.2016 № 1055). Додатково SKY 3000 може бути оснащений вбудованим Bluetooth для можливості передавання даних на зовнішні пристрої. У безперервному режимі пристрій може працювати понад 15 годин.

Переваги SKY 8000

Газоаналізатор SKY 8000 здатний виявляти до 18 газів одночасно з понад 30 можливих, використовуючи електрохімічний, каталітичний, оптичний та інші методи. Прилад має можливість вимірювати концентрацію більшості агресивних компонентів атмосферного повітря в діапазоні від 0 до 5 млн-1 із чутливістю й дискретністю вимірювання 0,001 млн-1. Також може бути оснащений вбудованим або зовнішнім принтером Bluetooth, що реалізує функцію мобільного друку. Літієва батарея великої ємності забезпечує більше ніж 32 години автономної роботи приладу для аналізу одного газу і 24 години для вимірювань шести газів одночасно.

Який би газоаналізатор Ви не обрали, можете бути впевнені у його високій якості й точності вимірювань. Спеціалісти ХЛР допоможуть підібрати сертифікований прилад SKY саме під Ваші потреби.

У мене є питання...

Вітаю!

Вам, можливо, буде цікаво:
Автоматизація роботи водоканалу: унікальне рішення від ХЛР
18 / 07 / 2024
Автоматизація роботи водоканалу: унікальне рішення від ХЛР
Промислові ваги OHAUS від ХЛР тепер мають оцінку відповідності
27 / 06 / 2024
Промислові ваги OHAUS від ХЛР тепер мають оцінку відповідності
Новинки від ХЛР на XXII Міжнародному промисловому форумі
11 / 06 / 2024
Новинки від ХЛР на XXII Міжнародному промисловому форумі
ХЛР запрошує на ХХІІ Міжнародний промисловий форум
21 / 05 / 2024
ХЛР запрошує на ХХІІ Міжнародний промисловий форум
Аналізуємо ґрунт з HMP – відновлюємо інфраструктуру!
14 / 05 / 2024
Аналізуємо ґрунт з HMP – відновлюємо інфраструктуру!
Розвиваємо авіаційну інфраструктуру – ділимося досвідом
19 / 04 / 2024
Розвиваємо авіаційну інфраструктуру – ділимося досвідом
SCHOTT  – виробник високоякісних оптичних матеріалів і новий постачальник ХЛР
02 / 04 / 2024
SCHOTT – виробник високоякісних оптичних матеріалів і новий постачальник Х...
Семінар «Застосування цементобетонів»: ХЛР запропонував рішення для контролю якості
28 / 03 / 2024
Семінар «Застосування цементобетонів»: ХЛР запропонував рішення для контрол...
зателефонувати